Lekkers te koop

Wij hebben de lekkerste jams te koop. Voor ons huis hangt er een kastje aan de muur met heerlijke jams. In de ene pot zit meer jam dan de andere en de ene jam is bewerkelijker om te maken dan de ander. Daarom verschillen de prijzen per potje! Soms kost een klein potje 2,- euro soms kost een pot wel 5,50. U mag zelf ter plaatse afrekenen, cash (geld in een bus) of via mobiel bankieren (banknummer staat op de bus). Wel afrekenen hè?! Ik heb vertrouwen in u, als u rijk wilt worden door niet of minder af te rekenen moet u toch even over uzelf gaan nadenken.  Dus hou het leuk voor beide partijen en reken netjes af. Het fruit uit mijn tuin is allemaal BIOLOGISCH geteeld. Elk seizoen komt er ander fruit aan mijn bomen en struiken, dus elk seizoen biedt nieuwe smaken.
Waarom kost een even grote pot aardbeienjam meer dan dezelfde pot met Wortel- Sinaasappeljam? … dat komt door de bewerkelijkheid. Morellenjam (kersen) is een bewerkelijke jam, ik moet de vruchten plukken, wassen, steeltjes er afhalen, ontpitten … wel eens 2500 kersen achter elkaar ontpit? Pffff, wat een werk.
Ook de aardbeienjam kost  meer door het vele werk van wieden, oogsten op je hurken, wassen, ontkronen en verwerken.  En ze zijn helemaal biologisch, kijk maar eens in de winkel wat een doosje BIO aardbeien kost!
De wortel-sinaasappeljam is in verhouding goedkoper omdat ik de sinaasappels en wortels in de winkel koop en direct kan verwerken.

Werkwijze jam maken mocht je het zelf willen doen:
Fruit opkweken in je moestuin, onkruid wieden, compost erbij, oogsten. Koop geleisuiker. Was het fruit, ontpitten, stelen of blad eraf, en soms de schil verwijderen. Potten en deksels ondertussen sterilliseren.  Fruit koken, geleisuiker erbij doen (zie instructies op pak), potten vullen, deksels erop, op z’n kop zetten 10 minuten, potten weer afwassen, etiketten maken, etiketten erop plakken.

Doorlopend kunnen we de inmiddels Wortel-Sinaasappeljamberoemde Wortel-Sinaasappeljam aanbieden , de jam is bestempeld door Elle-Eten als “Lekkerste jam van Nederland”. En inmiddels heb ik vele mensen en bedrijfjes  die op bestelling een voorraad potjes komen afhalen. Leuk als kadootjes, voor in het kerstpakket of voor gasten van uw B&B.

verder hebben we smaken als:

Morellen (een zure kers die eigenlijk als vergeten fruit beschouwd kan worden. Ik mag elk jaar komen plukken in Monnickendam. En dan minstens 2000 kersen met de hand ontpitten… pffff… maar het is het waard, heerlijke frisse jam en vol van smaak. Beperkte oplage.
Courgettemarmelade – van gele courgettes uit eigen bio moestuin met citroen en sinaasappelzest, heerlijk met zachte geitenkaas! (kan ook op bestelling worden gemaak)
Aardbeienjam van eigen onbespoten aardbeien, proef het verschil met de fabrieksjam! Wat een werk al dat plukken, veel respect voor de plukkers in het land gekregen! Beperkte oplage.
Rabarberjam of gemixt met aardbeien, ook weer uit eigen moestuin. Beperkte oplage.
Zwarte bessengelei  of Witte bessengelei, sterke en zachte smaken, zeer beperkte oplage, we hebben niet zoveel struiken.
Pompoenjam met abrikoos, appel en een vleugje gember is mijn eigen favoriet en is altijd snel uitverkocht. Kan ook het hele jaar door op bestelling worden gemaakt. De pompoen komt niet uit eigen moestuin. (kan ook op bestelling worden gemaak)

Daarnaast maken we ook ingemaakte zoet-zure courgettes, zoiets als augurkjes. Met stukjes ui, kruiden en specerijen, heerlijk bij een borrel.

jam jam jam