Lekkers te koop: HOME MADE JAM

Bramenjam met een vleuge citroen
In augustus heb ik weer wilde bramen geplukt, en er lekkere jam vol van gemaakt vol smaak! Soms met wat citroen om de smaak nog verder omhoog te trekken. Half zoet door geleisuiker speciaal.

Kweeperenjam of kweeperengelei, heel verschillend van smaak!
De ene jam is een soort moes, de ander is een gelei van het kookspullen van ronde gele kweeperen uit eigen achtertuin. Bio dus.
Lekker op brood, met kaas of op toast.

Rabarberjam, puur of met aardbei of soms met een vleugje gember
Uit mijn moestuin: bio rabarber en soms met bio aardbeien of verse gember als ondersteunende smaak.

Aardbeienjam van mijn biologische aardbeien!
Afhankelijk van het weer en de opbrengst. En ja die potten zijn wat duurder dan de andere jams, dat komt omdat biologische aardbeien duur zijn (vanaf 4,50 voor een bakje bio aardbeien) Het vele werk zit in: aardbeienveld onderhouden, plukken, wassen, kroontjes afsnijden, halveren, 24 uur met suiker laten rusten, om de paar uur omscheppen, potten schoonmaken, uitkoken en steriliseren, jam koken, in de potten doen, deksels erop draaien, alles weer afwassen, afgekoelde potten schoonmaken, etiketten maken, uitprinten en opplakken, dat allemaal bij elkaar zoveel werk is dat een potje eigenlijk 15,- euro zou moeten kosten, maar ja dat doe ik u niet aan, dus geniet er op en top van zou ik zeggen!

Morellenjam
Niet elk jaar kan ik plukken en soms zijn de vogels mij voor 😉 ook zij zijn er gek op. Ik plukte van een klein morellenboompje in Monnickendam. Bijzondere jam, deze kersen zijn niet om zo te eten maar juist geschikt om er jam van te maken. Friszuur, verrukkelijk!
Ook deze jam is ook bewerkelijk en daarom wat duurder….plukken, wassen, steeltjes een voor een eraf, 2000 pitten één voor één uit de kersen halen, 😵 daarna de jam maken, en verder zoals hierboven beschreven bij de aardbeienjam.

Pruimenjam
Afhankelijk van het aanbod aan de pruimenboom, het ene jaar zit er niets aan, soms zijn ze verrot voordat we ze kunnen oogsten zoals dit jaar, Ja jammer hè.

Pompoenjam met abrikozen, appel en een vleugje gember (ook op bestelling)
Echt verrukkelijke en aparte jam, mensen komen er voor terug! De jam maak ik in de herfst zodra de pompoenen beschikbaar komen. Wil je een aparte jam in je lunchroom serveren bij lekkere lokale kaasjes? Bestel deze jam dan!

Wortel-Sinaasappeljam (ook op bestelling verkrijgbaar vanaf oktober !)
Inmiddels een ‘evergreen’ hier, door Elle-Eten uitgeroepen tot lekkerste jam van Nederland, de pompoenjam volgde daarna als tweede boven de jams van andere bekende Nederlandse producten. Leuk hè! En nog steeds te koop bij mij.

Courgettemarmelade met sinaasappel en citroen (kan ook op bestelling tot medio oktober)
Lekker met brie of andere kaas op een stevig broodje. Gemaakt van de Biologische gele of groene courgettes uit mijn eigen moestuin.

Andere seizoensjams, afhankelijk van de moestuin of de markt biedt.en op bestelling voor lunchroom, hotel of b&b.

Daarnaast maken we ook ingemaakte zoet-zure courgettes, zoiets als augurkjes. Met stukjes ui, kruiden en specerijen, heerlijk bij een borrel.

jam jam jam

Zoals u heeft gelezen hebben we de lekkerste jams te koop. Voor ons huis hangt er een kastje aan de muur met heerlijke jams. In de ene pot zit meer jam dan de andere en de ene jam is bewerkelijker om te maken dan de ander. Daarom verschillen de prijzen per potje! Soms kost een klein potje 2,- euro soms kost een pot wel 5,50. U mag zelf ter plaatse afrekenen, cash (geld in een bus) of via mobiel bankieren (banknummer staat op de bus). Wel afrekenen hè?! Ik heb vertrouwen in u, als u rijk wilt worden door niet of minder af te rekenen moet u toch even over uzelf gaan nadenken.  Dus hou het leuk voor beide partijen en reken netjes af. Het fruit uit mijn tuin is allemaal BIOLOGISCH geteeld. Elk seizoen komt er ander fruit aan mijn bomen en struiken, dus elk seizoen biedt nieuwe smaken.
Waarom kost een even grote pot aardbeienjam meer dan dezelfde pot met Wortel- Sinaasappeljam? … dat komt door de bewerkelijkheid. Morellenjam (kersen) is een bewerkelijke jam, ik moet de vruchten plukken, wassen, steeltjes er afhalen, ontpitten … wel eens 2000 kersen achter elkaar ontpit? Pffff, wat een werk.
Ook de aardbeienjam kost  meer door het vele werk van wieden, oogsten op je hurken, wassen, ontkronen en verwerken.  In de winter het tuintje 8 keer schoffelen tegen onkruid … En ze zijn helemaal biologisch, kijk maar eens in de winkel wat een doosje BIO aardbeien kost!
De wortel-sinaasappeljam is in verhouding goedkoper omdat ik de sinaasappels en wortels in de winkel koop en direct kan verwerken.

Werkwijze jam maken mocht je het zelf willen doen:
Fruit opkweken in je moestuin, onkruid wieden, compost erbij, oogsten. Koop geleisuiker. Was het fruit, ontpitten, stelen of blad eraf, en soms de schil verwijderen. Potten en deksels ondertussen sterilliseren.  Fruit koken, geleisuiker erbij doen (zie instructies op pak), potten vullen, deksels erop, op z’n kop zetten 10 minuten, potten weer afwassen, etiketten maken, etiketten erop plakken.

De JAM is dus indien voorradig bij ons voor de deur te koop in het kastje aan onze voorgevel op Achterlaan 20, 1027AK Zunderdorp) zelfbediening, prijs en inhoud verschilt per pot! Is er iets niet? Bel even aan!