Bramenjam met een vleuge citroen
In augustus 2022 heb ik weer heeeeel veel wilde bramen geplukt, en er lekkere vol smakende jam van gemaakt.
Kweeperenjam of kweeperengelei, heel verschillend van smaak!
Lekker op kaas of toast
Rabarberjam met aardbei of soms met een vleugje gember
Uit mijn moestuin: bio rabarber en bio aardbeien of gember als ondersteunende smaak.
Vanaf medio half juni de inmiddels zeer geliefde aardbeienjam van mijn bio aardbeien! Afhankelijk van het weer en de opbrengst. En ja die potten zijn wat duurder dan de andere jams, dat komt omdat biologische aardbeien duur zijn (vanaf 4,50 voor een bakje bio aardbeien en in 1 pot zit ongeveer 440 gram aardbeien) Het vele werk zit in: aardbeienveld onderhouden, plukken, wassen, kroontjes afsnijden, halveren, 24 uur met suiker laten rusten, om de paar uur omscheppen, potten schoonmaken, uitkoken en steriliseren, jam koken, in de potten doen, deksels erop draaien, alles weer afwassen, afgekoelde potten schoonmaken, etiketten maken, uitprinten en opplakken, dat allemaal bij elkaar zoveel werk is dat een potje eigenlijk 15,- euro zou moeten kosten, maar ja dat doe ik u niet aan, dus geniet er op en top van zou ik zeggen!
Morellenjam (OP) Niet elk jaar en soms nog even wachten tot half juli!!
Van een klein morellenboompje in Monnickendam. Bijzondere jam, deze kersen zijn niet om zo te eten maar juist geschikt om er jam van te maken. Friszuur, verrukkelijk!
Ook deze jam is ook bewerkelijk en daarom wat duurder….plukken, wassen, steeltjes een voor een eraf, 2000 pitten één voor één uit de kersen halen, 😵 daarna de jam maken, en verder zoals hierboven beschreven bij de aardbeienjam.
Pruimenjam vanaf september indien de boom op de moestuin genoeg pruimen draagt. (OP)
Pompoenjam met abrikozen, appel en een vleugje gember (op bestelling)
Echt verrukkelijke en aparte zalvige jam, mensen komen er voor terug!
Wortel-Sinaasappeljam (op bestelling!)
Inmiddels een ‘evergreen’ hier, al een tijd geleden door Elle-Eten uitgeroepen tot lekkerste jam van Nederland, de pompoenjam volgde daarna als tweede 😉
Courgettemarmelade met sinaasappel en citroen (OP)
Lekker met brie of andere kaas op een stevig broodje. Gemaakt van de Biologische gele courgettes uit mijn eigen moestuin
Andere seizoensjams, afhankelijk van de moestuin of de markt biedt.… en op bestelling voor lunchroom, hotel of b&b.
Daarnaast maken we ook ingemaakte zoet-zure courgettes, zoiets als augurkjes. Met stukjes ui, kruiden en specerijen, heerlijk bij een borrel.
![]() |
![]() |
![]() |
Zoals u heeft gelezen hebben we de lekkerste jams te koop. Voor ons huis hangt er een kastje aan de muur met heerlijke jams. In de ene pot zit meer jam dan de andere en de ene jam is bewerkelijker om te maken dan de ander. Daarom verschillen de prijzen per potje! Soms kost een klein potje 2,- euro soms kost een pot wel 5,50. U mag zelf ter plaatse afrekenen, cash (geld in een bus) of via mobiel bankieren (banknummer staat op de bus). Wel afrekenen hè?! Ik heb vertrouwen in u, als u rijk wilt worden door niet of minder af te rekenen moet u toch even over uzelf gaan nadenken. Dus hou het leuk voor beide partijen en reken netjes af. Het fruit uit mijn tuin is allemaal BIOLOGISCH geteeld. Elk seizoen komt er ander fruit aan mijn bomen en struiken, dus elk seizoen biedt nieuwe smaken.
Waarom kost een even grote pot aardbeienjam meer dan dezelfde pot met Wortel- Sinaasappeljam? … dat komt door de bewerkelijkheid. Morellenjam (kersen) is een bewerkelijke jam, ik moet de vruchten plukken, wassen, steeltjes er afhalen, ontpitten … wel eens 2000 kersen achter elkaar ontpit? Pffff, wat een werk.
Ook de aardbeienjam kost meer door het vele werk van wieden, oogsten op je hurken, wassen, ontkronen en verwerken. In de winter het tuintje 8 keer schoffelen tegen onkruid … En ze zijn helemaal biologisch, kijk maar eens in de winkel wat een doosje BIO aardbeien kost!
De wortel-sinaasappeljam is in verhouding goedkoper omdat ik de sinaasappels en wortels in de winkel koop en direct kan verwerken.
Werkwijze jam maken mocht je het zelf willen doen:
Fruit opkweken in je moestuin, onkruid wieden, compost erbij, oogsten. Koop geleisuiker. Was het fruit, ontpitten, stelen of blad eraf, en soms de schil verwijderen. Potten en deksels ondertussen sterilliseren. Fruit koken, geleisuiker erbij doen (zie instructies op pak), potten vullen, deksels erop, op z’n kop zetten 10 minuten, potten weer afwassen, etiketten maken, etiketten erop plakken.
De JAM is dus indien voorradig bij ons voor de deur te koop in het kastje aan onze voorgevel op Achterlaan 20, 1027AK Zunderdorp) zelfbediening, prijs en inhoud verschilt per pot! Is er iets niet? Bel even aan!